LZV Contactdag 2024


Back to the future; de toekomst is nu!

Op woensdag 6 november vindt de jaarlijkse contactdag plaats in Doorn met als thema: Back to the future; de toekomst is nu!

Door zicht te hebben op het verleden, verbind je jezelf met het heden en kun je samenwerken aan de toekomst. Hoe doe je dat, met alle ontwikkelingen die gaande zijn in ons LZV-netwerk, maar ook in de maatschappij waarin we allemaal leven?

Praktische informatie

Het bijwonen van de Contactdag is voor collega’s van het LZV-netwerk. Inschrijven is mogelijk tot 23 oktober via het  formulier onderaan deze pagina. De Contactdag vindt plaats bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met Loes van de Langenberg.
Stuur e-mail

Programma

De Contactdag biedt volop gelegenheid voor ontmoeting, kennisuitwisseling en workshops. Bekijk het inspirerende programma en schrijf je in voor inspirerende workshops. We kijken ernaar uit je op 6 november te zien!

Download hier het programmaDeze link opent in een nieuw tabblad

Workshopronde Ochtend

De veranderende rol van Gespecialiseerd Maatschappelijk Werk

Henny Gritter, Gespecialiseerd Maatschappelijk Werker- NLVi
Brigitte Koopman, Gespecialiseerd Maatschappelijk Werker- NLVi
William de Lange, Gespecialiseerd Maatschappelijk Werker- NLVi
Wouter Kenter, ervaringsdeskundige – GGZ Drenthe

In het kader van preventie, samenwerking en overbrugging van wachtlijsten wordt het sociaal domein een steeds belangrijkere samenwerkingspartner in de gezondheidszorg. Dat brengt een verandering van de rol voor het maatschappelijk werk met zich mee, zo ook voor het gespecialiseerd maatschappelijk werk binnen het LZV. We nemen je in deze workshop mee in die veranderende rol en onderbouwen die op grond van:

  • het onderzoek van William de Lange: naar de positionering en profilering van het Gespecialiseerd Maatschappelijk Werk.
  • het landelijk beleid voor het sociaal domein: het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).
  • het Integrale Zorgakkoord (IZA) voor de gezondheidszorg.

We delen daarnaast een initiatief uit de regio Noordwest. Daar zijn door het maatschappelijk werk en de ervaringsdeskundige vanuit de GGZ Informatiebijeenkomsten Ter Overbrugging (ITO) gegeven. Een vorm van voorzorg  om tijdens de wachttijd een brug richting de GGZ te slaan.

Veteranenwet. Hel of een zegen?

Eleonora Smit, GZ-psycholoog en systeemtherapeut- GGZ Drenthe
Marjolein te Mebel, Gespecialiseerd Maatschappelijk Werker- NLVi

Relaties van veteranen hebben ook recht op de bijzondere zorgplicht zoals die in de Veteranenwet is vastgelegd als zij te maken krijgen met uitzendgerelateerde klachten vanwege de uitzending van de veteraan. Wie zijn die relaties? Welke mogelijkheden biedt het LZV hen? Wat missen we nog en waar liggen uitdagingen voor de toekomst om hen niet alleen te betrekken, maar ook te ondersteunen.

Rookvrije zorg en veteranen

Wendy Schalke, Sociaal Psychiatrisch verpleegkundige- Psychotraumacentrum Zuid- Nederland
Projectleider ‘Reinier Rookvrij’- Reinier van Arkel

Maartje van Lakerveld, GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut VGCt en promovenda- Jellinek

Rookvrije zorg betekent dat zorginstellingen actief beleid en maatregelen hebben om roken te ontmoedigen en rookvrij te zijn. Dit beschermt zowel cliënten als medewerkers tegen de schadelijke effecten van tabaksrook en vergroot de kans dat mensen stoppen met roken. Het is een stap richting een gezondere leefomgeving en draagt bij aan de algehele gezondheid en welzijn van iedereen.

Roken is een belangrijke gezondheidskwestie, ook onder veteranen in Nederland. Hoewel specifieke cijfers over rookprevalentie bij Nederlandse veteranen niet altijd gemakkelijk beschikbaar zijn, zullen we enkele algemene trends en gegevens over roken in Nederland bekijken.

Rookvrije zorg is onderdeel van een bredere inspanning om een gezonde leefomgeving te creëren en de gezondheid van zowel cliënten als zorgverleners te verbeteren. Hoe gaan we het gesprek hierover met elkaar aan? In deze workshop wordt op interactieve wijze stilgestaan bij de barrières én kansen van rookvrije zorg.

Preventie Mentale gezondheidsproblemen bij Defensie

Dr. Rebecca Bogaers, kernexpert Mentale Kracht Duurzaam Gezond Inzetbaar- Defensie
Inge Berents-Konijnenberg, kernexpert Bewegen Duurzaam Gezond Inzetbaar-Defensie
Miranda Scannell-van der Spek, kernexpert Human Resources Duurzaam Gezond Inzetbaar-Defensie

Tijdens deze interactieve workshop wordt ingegaan op hoe Defensie preventief werkt aan (mentale) gezondheid binnen de sectie Duurzaam Gezond Inzetbaar (DGI). De focus ligt op twee specifieke programma’s binnen DGI – leefstijl coaching en de training Wellness Recovery Action Plan (WRAP). Resultaten over de effectiviteit van deze programma’s worden gedeeld in combinatie met praktische ervaringen. Daarnaast is er tijd voor een interactief gesprek over de meerwaarde van deze programma’s voor andere LZV-netwerkpartners.

Storytelling: ons eigen verhaal

Eric Versleijen, beleidsmedewerker programmabureau- LZV
Pascal Bobbe, coördinator educatief programma- NLVi

Ons eigen verhaal is een belangrijk element voor zingeving, identiteit en duiding. We zoeken naar het verhaal met de theorie van ‘de reis van de held’ en identificeren belangrijke momenten en personen gebaseerd op het waarden en normenpatroon van de cliënt. Het geeft houvast om cruciale punten in de reis van de cliënt te onderzoeken.

Joseph Campbell heeft onderzoek gedaan naar ‘verhalen en mythes’. Ze zijn allemaal gelijkvormig opgebouwd. De heldenreis wordt gekenmerkt door typische situaties en personages over een heldenfiguur die een ‘avontuur’ aangaat, zegeviert in een crisis en veranderd terug komt.

De ouder wordende veteraan

Magchiel Gouweloos, Sociaal Psychiatrisch verpleegkundige- Sinai Centrum
Helma Cissen, Klinisch Psycholoog en psychotherapeut en manager behandelzaken kliniek- Reinier van Arkel

Wat doet ouder worden met je als veteraan? De praktijk leert dat bij veteranen klachten-behorende bij ouder worden- niet altijd juist worden ingeschat, zeker wanneer je specifiek kijkt naar de cognitieve achteruitgang. We nemen jullie in deze workshop mee in de theorie en de praktijk van het ouder worden als veteraan. Welke invloed heeft het verleden op de fysieke en cognitieve veranderingen in deze levensfase?

Workshopronde Middag

Moreel beraad. Dilemma's over de toekomst

Ton Müller, Verpleegkundig Specialist- Sinai Centrum
Gösta Huijs, Coördinator Geestelijke Verzorging- NLVi

Hoe kom je tot een gezamenlijk gedragen besluit tijdens het Hersteloverleg als daar verschillen van opvatting ontstaan? Hoe ga je als team om met dilemma’s in een complexe casus? Je eigen waarden en normen spelen hierbij een rol, net zoals die van je collega’s in het team of de veteraan, zijn naasten en de andere professionals die betrokken zijn bij een Hersteloverleg. Een van de methodieken om dan in te zetten is een ‘moreel beraad’. Zo’n moreel beraad wordt geleid door een onafhankelijk gespreksleider die gebruik kan maken van verschillende methodieken, waaronder de dilemmamethodiek: een methode die gebaseerd is op een aantal vaste stappen.

Eigen regie en herstel

Noortje van de Vlist, Verpleegkundig Specialist i.o.- MGGZ
Michel Wevers, Gespecialiseerd Maatschappelijk Werker- NLVi
Vincent Stoker, Gespecialiseerd Maatschappelijk Werker- NLVi

Welke voorwaarden vraagt het om zelf regie vorm te nemen als veteraan tijdens je hersteltraject? Hoe stimuleren we dit binnen het LZV?

In deze workshop geven het GMW en de MGGZ gezamenlijk een presentatie over programma’s die zij hiervoor hebben ontwikkeld. Het GMW biedt groepswerk aan waarbij acceptatie en zingeving belangrijke thema’s zijn. Een voorbeeld hiervan is de Veteranengroep. Binnen de MGGZ kent de dagkliniek  een programma ‘Eigen regie en Herstel’ speciaal voor veteranen die naast hun ambulante contacten net even een extra steuntje nodig hebben om hun eigen herstel verder vorm te geven.

Virtual Reality. Toepassingen in de veteranenzorg

Rick de Haart, GZ-psycholoog en onderzoeker- GGZ Drenthe
Jan-Paul Roeland, Master psycholoog- ARQ Centrum 45

Net zoals in ons dagelijks leven maken we in de zorg steeds meer gebruik van digitale innovaties. In deze workshop worden deelnemers bijgepraat over de huidige stand van zaken van VR in de behandeling van PTSS. Hoe effectief is VR in de behandeling en hoeveel weten we er eigenlijk over? Ook wordt er stilgestaan bij hoe VR nu wordt ingezet in de behandeling van veteranen met PTSS.

Daarnaast staat het zelf ervaren van VR in deze workshop centraal. Verschillende behandelvormen van VR worden gedemonstreerd en deelnemers krijgen de kans dit zelf te ervaren.

Artificial Intelligence. De mogelijkheden en beperkingen voor de zorg

Stefan Blom, Klinisch psycholoog, behandelcoördinator afdeling Geüniformeerden- GGZ Drenthe
Steffi van Beelen, GZ-psycholoog, projectleider eHealth- ARQ Centrum ‘45

Wat is AI en hoe kan het ons dagelijkse werk verlichten? Kan het ons helpen om te ontsnappen aan de administratieve rompslomp? En hoe kunnen we AI integreren in onze behandelingen? Tijdens deze workshop gaan we samen ontdekken wat AI allemaal te bieden heeft, van de mogelijkheden tot de beperkingen. Misschien stuiten we zelfs op een paar interessante ethische dilemma’s onderweg.

De toepassing van technologische ontwikkelingen in de zorg

Bastiaan Bruinsma, PhD, senior onderzoeker – Expertisecentrum MGGZ
Remco van Zijderveld MSc, promovendus – Expertisecentrum MGGZ
Annette van Schagen, PhD, klinisch psycholoog, senior onderzoeker – ARQ Centrum’45

Toepassing van technologische ontwikkeling in de behandelkamer heeft in de laatste jaren een vogelvlucht genomen. Een van deze nieuwe ontwikkelingen is Virtual Reality (VR) en dit wordt dan ook bij diverse behandelingen al ingezet.

Bij het Expertisecentrum van de MGGZ is in de afgelopen jaren een nieuwe VR-traumabehandeling ontwikkeld: IMMERSE. Daarnaast praten we je bij over nieuwe ontwikkelingen om VR in te zetten om nachtmerries te rescripten. Hoe kan VR worden ingezet om de nachtmerrie om te zetten naar een verdraagbare droom?

Modulair werken als instrument

Maarten de Lang, GZ-psycholoog, regiebehandelaar en Cognitief gedragstherapeut VGCT – Jellinek
Vivian Spiertz, Klinisch psycholoog en psychotherapeut, expertiseteamleider Politie en overige geüniformeerden, ARQ Centrum 45

Waar staat modulair werken voor? Wat betekent het en is het zo anders dan hoe we nu al samenwerken?  Vanuit de praktijk nemen deze twee workshopleiders je mee in hun ervaringen in het aanbieden van modules en trajecten ‘op maat’ om beter aan te sluiten bij de hulpvraag van de veteraan en zijn naasten. De een heeft ervaring binnen de eigen instelling, de ander kan je vertellen hoe dit werkt in samenwerking met meerdere instellingen samen.

Aanmelden LZV Contactdag 2024


"*" geeft vereiste velden aan

Zoals ingeschreven bij de beroepsvereniging
Indien je meerdere nummers hebt graag invullen
Heb je speciale dieetwensen of voedselallergieën waar wij rekening mee moeten houden?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.