Adviezen
- Stimuleer onderzoek naar de drijfveren van suïcidale gedachten en gedragingen bij veteranen. Focus daarbij op monitoring van beschermende en risicofactoren in de totale veteranenpopulatie. Ga uit van een doelgroep-specifieke aanpak.
- Zet ook in op kwalitatieve N=1-studies rondom suïcidepogingen. Om suïcides beter te begrijpen, inclusief onderzoek naar mogelijke tipping points. Dergelijke studies kunnen ook helpen bij omstanders monitoren (nabestaanden, hulpverleners, collega’s) en ondersteunen omstanders.
- Help hulpverleners suïcide bespreekbaar te maken, zonder dat ze direct gaan behandelen. Help ze meer inzicht te krijgen in de onderliggende redenen achter suïcidale gedachten en gedragingen.
- Ga na hoe organisaties kunnen helpen suïcide bespreekbaar te maken en te voorkomen, zonder met hun handelingen nevenschade te creëren (door mensen te isoleren of stigmatiseren). Hoe creëren organisaties een setting waarin suïcide bespreekbaar is en geen taboe vormt?
- Heb oog voor de omstanders, nabestaanden, collega’s en hulpverleners.
- Wees alert op complexe rouwproblematiek bij omstanders na suïcide.
- Hoe kunnen we de bestaande kennis benutten? We hebben veel materiaal dat aansluit bij thema’s rondom de ontwikkeling van suïcidale gedachten en gedragingen. Heranalyseer bestaand werk over morele verwondingen, stigma en taboe, transitieovergangen en veteranenidentiteit vanuit een suïcide-perspectief.
De Wetenschapscarrousel
Onderzoekers presenteerden de nieuwste wetenschappelijke inzichten, waaronder bewijs voor de effectiviteit van dialectische gedragstherapie (DGT) door Kathleen Thomaes, en 3MDR door Mirjam Mink-Nijdam bij veteranen met PTSS. Er was aandacht voor de rol van GV door Carmen Schuhmann bij moral injury. Mariëlle de Goede nam ons mee in de ontwikkeling van een klinisch interview bij moral injury.